Catalunya som una terra rica en bolets i com a tal, la nostra llengua té infinitat de noms per parlar d'ells i fins i tot per parlar del mateix tipus de bolet. No sóc la millor per parlar-ne, millor que d'això li preguntessim a la lingüista.
Per motius familiars viatjo força sovint cap a la Rioja. Terra molt rica en vins, però segons puc deduir no n'entenen un borrall de bolets. Si una es passeja pels restaurant o bars de tapes, es pot fixar que moltes coses van acompanyades de "setas".
I clar, no és el mateix un xampinyó que un rovelló que un fredolic, oi?
Doncs vas li preguntes al cambrer i et mira amb cara d'interrogant: Pues son setas.
I tu insisteixes sobre quin tipus de setas i ells segueixen entossudits: setas! setas! que más da!
En això ja m'hi tenien acostumada, normalment són gírgoles el que et posen , la sorpresa va ser quan en un restaurant es podia demanar "revuelto de setas" i "revuelto de hongos". La resposta del cambrer era que las setas eren setas i els hongos hongos. Tal qual.
Jo vaig demanar un revuelto, la meva germana va demanar-ne l'altre. Un era de gírgoles l'altre de xampinyó. Poder no tothom coneix les gírgoles... però els xampinyons!
Ben bé, cada casa és un món!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
9 comentaris:
si que t'aborries, si... xD
Al pan pan y al vino vino!
Las setas son los cuerpos fructíferos de un conjunto de hongos pluricelulares que incluye muchas especies. Suelen crecer en la humedad que proporciona la sombra de los árboles, pero también en cualquier ambiente húmedo y con poca luz. Unas especies son comestibles y otras son venenosas e, incluso, existen varias con efectos psicoactivos.
Aunque no se cultiva en huertas, en nutrición las setas comestibles pueden incluirse en el grupo de las hortalizas. Son ejemplos de setas comestibles el champiñón, el gurumelo, el níscalo, el gallipierno o la oronja.
http://es.wikipedia.org/wiki/Seta
http://en.wikipedia.org/wiki/Fungi
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=457043
Interessant
Be de fet molt millor degustar-los que aprofundir en la seva classificacio/taxonomia...
See ya later
Mentida! Al monestir de Ntra. Señora de Valvanera (al cor de La Rioja) he menjat uns saltejats de fongs que n'hi ha per tocar-se del bolet. Val a dir que tot plegat regat amb els millors vins i licors de la bodega d'aquests frares tan entranyables. Recomanació especial, només et pot decebre el pa amb crosta de llenya.
Per als que ens agraden el s bolets (menjar-los i enxampar-los) es com si ens diuen "Un plato de carne" Sense especificar quin tipus de carn...
quan volen, s'expliquen com un llibre obert...
jo, si hagués de triar entre setas i hongos, triaria les setas sens dubte. Els hongos ja els puc agafar a la piscina i gratis.
a mi m'agraden els hongos que surten x culpa de la piscina del gimnàs.. xD kin fàstig jaja
es que els catalans som molt rarus i estem una mica tocats del bolet ...
hmmm fongs!! calla calla que em fas venir gana!
cacique aqi cadascuna amb la seva manera de matar el temps
escurso classe de biologia avançada?
vladimir ni un fa el tot, ni el tot en descriu un
denke doncs per mi la vedella es diferent del pollastre
mauro ben bé, com un llibre obert !
adagio si portes xancletes es més dificil agafar-ne!
mikel poder els de fora tb ho són una mica d tocats del bolet!
az mmm si clar, jo quan tinc gana penso en fongs!
Publica un comentari a l'entrada