dilluns, de setembre 04, 2006

Com sona l'OCCITÀ?


Aquest estiu (x variar) me mogut molt i en un dels viatges familiars vam nar a Carcassonne a fer la ruta dels Catars. que per cert, vist un castell vistos tots excepte un parell que estan bastant ben conservats la resta son 3 parets.
Doncs va resultar que jo ja ni men recordava que en aqesta area se suposa que qeda algu que parla català i uns quilometres mes amunt occità. I no men recordava perquè no ni havia ni rastre!! no el senties, ni el llegies, nomes els panells informatius dels castells i abadies et recordaven que aqell territori havia sigut català. Això si, tots els fulletons explicatius eren en català no en tenien en castellà ( i això no passa en la majoria de llocs d'aqi).
El curios es que ens van fer l'explicació d'una abadia en occità!! el noi no sabia castellà i ens va proposar fer-la en occità, va dir q niria a poc a poc i que segur que l'enteniem... i si!!!
L'occità sona com una barreja de català i italià . L'arrel de la paraula es catalana pero acabades practicament totes en "o" en canvi l'entonació i algunes terminacions recordaven força a l'italià. Res a veure amb el frances!
Total, que l'abadia de Caunes-Minervois es preciosa i el noi q et venen les entrades un privilegiat q parla occità.

  • instant de silenci: tornant a la normalitat

3 comentaris:

Mikel ha dit...

Molt curios aixo que expliques tot i que estic d´acord en que lo dels castells te que ser una mica pesadet suposo que les histories que et van explicar (en occita) si que van valer la pena no?

MaRiNa ha dit...

si, l'explicacio en occità va valer molt la pena.. estavem els 5 abocats sobre la taula escoltant be el que deia. que si gireu a la "dreto" i nem pel "corridor" que era del "siecle veit". unic! mes que res xq va ser l'unic rastre d'occità que vam trobar!
a puntualitzar que vist un castell vistos tots i que fins i tot per mirarlo desde la muntanya del costat et feien pagar.. no si els francesos ja en sabem de vendre..

David ha dit...

Doncs vas tenir sort... jo vaig fer la famosa ruta dels Càtars fa uns anys i no en vaig trobar ni rastre d'occità... i bé, amb la simpatia que els hi tinc als francesos no crec que hi torni pas a buscar-lo... xD